Normele valabile in 2013 privind drepturile muncitorilor romani in strainatate

Unde trebuie sa ma adresez atunci cand doresc sa beneficiez de dreptul la indemnizatia de somaj in baza celor doua Regulamente europene?

– Daca indemnizatia de somaj este solicitata in Romania, trebuie sa va adresati agentiei municipiului Bucuresti sau agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca de care apartineti cu domiciliul sau resedinta.
– Daca indemnizatia de somaj este solicitata intr-un alt Stat Membru, trebuie sa va adresati institutiei de asigurari de somaj din regiunea in care v-ati desfasurat activitatea sau, dupa caz, din regiunea in care isi are sediul angajatorul dvs.

Ce trebuie sa stiu inainte de a solicita acordarea drepturilor in baza prevederilor in materie de somaj ale Regulamentelor 1408/71 si 574/72?
In raport cu nationalitatea, persoanele interesate trebuie sa fie:
– cetateni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau Spatiului Economic European
– refugiati si apatrizi, care isi au resedinta pe teritoriul unuia din statele mentionate mai sus,

De asemenea, trebuie sa aiba calitatea de lucrator (salariat sau independent) si sa-si fi exercitat dreptul la libera circulatie, mai exact, sa-si fi desfasurat activitatea, de-a lungul carierei profesionale, in cel putin 2 State Membre.

In ce state se aplica Regulamentul nr.1408/71?

Statele Spatiului Economic European si in Elvetia.

Spatiul Economic European este format din statele membre ale Uniunii Europene, la care se adauga Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Statele UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania,Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Slovenia,Suedia, Spania, Ungaria.

Sursa: ANOFM

Lasă un comentariu