Despre recrutare … cu dragoste

images

Despre recrutare cu … dragoste, acest gând m-a strafulgerat în timp ce ţineam un discurs pe tema succesului în carieră în cadrul întâlnirilor grupului de suport de consiliere în carieră ,, EU – Omul de succes ’’ prin bunăvoinţa doamnei Cristina Velişcu (http://www.hr-bridges.ro/grup-suport-eu-omul-de-succes).
Mergând ulterior la conferinţe HR ce abordau teme precum ,, Inovaţia’’ şi ,, Cariera ’’ am înţeles că prin imprevizibilitatea domeniului resurselor umane nu doar a procesului de recrutare şi selecţie, noi cei din HR suntem ,, ambasadori ’’ ai inovaţiei.
Acest lucru nu apare în fişa postului, nici în R.O.I ci în tot ceea ce facem zi de zi iar inovarea trebuie înţeleasă ca şi o formă de auto-conştientizare.
La o primă vedere m-am amuzat de paralela relaţie de cuplu – relaţie ,, de recrutare ’’ cum aş putea-o denumi-o plastic, dar apoi mi-am spus de ce nu ?
Ambele tipologii de relaţie implică … o relaţie umană sau inumană cum ar putea părea recrutarea şi în genere resursele umane din exterior şi nu numai, însă nu cred că dezvoltarea personală este adresată cu precădere domeniului psihoterapiei.
Încet încet mi-am dat seama că asemeni relaţiilor de cuplu, subconştient şi relaţiile de ,, recrutare ’’ sunt influenţate de cei ce formează cuplul, în cazul curent influenţa clientului (intern si extern), a diferenţelor ce apar între ceea ce se numeste generic ,, job description ’’ ,, job order ’’ ca stare de fapt şi stare de drept, între constientizat şi conştientizant.
Adesea aceste diferenţe nu sunt conştientizate de către client, asemeni influenţelor grupului de prieteni sau a familiei în relaţia de cuplu, fapt ce generează conflicte, timpi morti şi resurse financiare sacrificate în procesul de recrutare şi selecţie de personal … atot-prezentul stres.
Cuplul ,, de recrutare ’’ candidat – recrutor astfel se transformă într-o triadă, triada compusă din client – candidat – recrutor în care fiecare dintre părţi are propriile aşteptări propria viziune asupra desfaşurării procesului de recrutare şi selecţie şi mai ales propria ,, configurare ’’ (IT – ul este un domeniu omniprezent, inovaţia bate-o vina ).
Când spun ,, configurare ’’ mă refer la faptul că fiecare relaţie umană este personalizată de oamenii ce o compun, de miturile / prejudecăţile / presupoziţiile pe care le au şi care asemeni procesului psihologic de îndrăgostire, in mintea partenerilor apar gânduri precum: ,, Recrutarea perfectă învinge orice obstacol ’’ ; ,, Candidatul perfect se recunoaşte din prima ’’ ; ,, Există un singur profil de candidat adecvat rolului ’’ etc.
În urmă cu câteva decenii, terapeutul E.Wheat a promovat una dintre cele mai interesante tipologii ale iubirii şi făcând o paralelă cu cuplul de ,, recrutare ’’, ar rezulta cinci forme de ,, configurare ’’ a acestuia, precum:

1.Epithumia

Se referă la asemănarile fizice dintre partenerii ce o compun şi la preferinţele lor sociale.

2.Eros

Este forma de relaţionare puternic accentuată emoţional, în care clientul este atât de entuziasmat de candidat, încat îl influenţează într-un grad ridicat pe recrutor in a ,, accepta ’’ candidatul (valabil şi pentru situaţia recrutor & client).

3. Storge

Este o formă de relaţionare ce conţine sentimentul de apartenenţă reciprocă. Se manifestă prin loialitate mutuală, ceea ce oferă confort relaţional şi un nivel înalt de securizare interpersonală. Storge este iubirea pe care o avem din firea noastră umană, ea manifestându-se cu precădere în relaţiile dintre părinţi şi copii sau dintre fraţi şi surori.

4. Fileo

Este o modalitate de relaţionare ce implică împărtăşirea viziunilor, aspiraţiilor şi concepţiilor prin regăsirea reciprocă în interesele celuilalt. Prietenia legată prin acest tip de relaţionare face ca partenerii să se dezvăluie reciproc la un grad ridicat de profunzime afectivă şi stabilitate relaţională.

5. Agape

Este acea relaţionare completă, lipsită de egoism, unde partenerul care oferă permanent nu cere nimic în schimb, prin ea se reprezintă altruismul si spiritualitatea umană, se manifestă dincolo de propriile nevoi personale şi de emoţii considerate a fi primitive.

Consider că indiferent de ipostaza în care ne-am afla în cadrul cuplului ,, de recrutare ’’ este important să ne împărtăşim aşteptările şi să ne conştientizăm nevoile şi rolul, procesul de recrutare şi selecţie este prin definiţie un proces relaţional, proces ce implică elemente de inteligenţă emoţională, abilităţi de negociere, acţiuni de respingere, atracţie sau indiferenţă între partenerii ce compun cuplul.
Aceste aspecte trebuie analizate indiferent de activitatea sau de rolul pe care îl avem în cadrul procesului de recrutare şi selecţie, fie că suntem Researcheri, Resourceri, Recrutori, Consultanţi HR, HR Manageri şi avem propriul rol bine delimitat în cadrul procesului, la final modul în care ne raportam în proces … trebuie făcut din / pentru / cu dragoste.
Şi nu doar procesul de recrutare şi selecţie interconectează partenerii cuplului procesele de: recompensare, cultura organizaţională, managementul performanţei, formare şi dezvoltare, talent management … planurile de succesiune, gamification, employer branding sau employee branding … toate aceste procese implică aspecte mai mult sau mai puţin conştientizate şi conştientizabile în modul în care ne raportăm şi auto-raportăm.
În final ca o sintetiză a tuturor elementelor dezbătute aş dori să prezint ,, balada recrutării … cu dragoste ’’ în care cred că fiecare dintre noi, fie client – candidat – recrutor se regăseşte:
,, Balada recrutării … cu dragoste ’’

,, Recrutarea … cu dragoste trebuie gândită şi simţită, în prima şi ultima oară.
De va fi să vie, o rechiziţie, un J.D … pentru o achiziţie (sper eu umană).
Am să sper sau am să aflu de la tine că cifrele nu ne despart, vorbeşte-mi pe larg.
Vorbeşte-mi, am atâtea să îţi spun … dincolo de un drum anevoios, nevoile ne atrag.

Recrutarea cu dragoste … se face aici şi acum, între mine şi tine.
Între visele şi speranţele noastre, între experienţe şi proiecte, între atracţie şi respingere.
Între soft şi hard, între aşteptări şi motivaţii, între speranţe şi convingere.
Iar de va fi să nu fie, un feedback cu dragoste vei primi de la mine.

Recrutarea cu dragoste … înseamnă să ne ascultăm atunci când nu ne vorbim.
Înseamnă acel zid, pe care îl spargem şi apoi îl construim.
Împotriva tuturor fricilor şi angoaselor noastre, sunt aici alaturi nu doar lângă tine.
Zâmbeşte, nu ai de ce te teme de mine, pentru experienţa ce o trăim, experienţa ce vine. ’’
………………………………………………………………………………………………….

Recrutarea cu dragoste … către mine, către tine, către … relaţionarea VIE !

Cu … dragoste.

Autor Valentin Cismaru, Specialist recrutare

Bibliografie inspirationala:
Adrian Nuta (2009), Curs de psihologia cuplului, Ed. Credis, Bucuresti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s