Centrul de Evaluare (Assessment Center)

Un Centru de Evaluare (Assessment Center) este un proces sistematic care urmareste sa evalueze capacitatea unor persoane de a-si demonstra cunostintele, comportamentul si motivatia – considerate a fi critice pentru succesul intr-un anumit post. Centrele de evaluare sunt procese din ce in ce mai utilizate de organizatii pentru a evalua personalul, fie ca parte a proceselor de recrutare si selectie fie ca parte a proceselor de dezvoltare interna si promovare, caz in care sunt denumite Centre de Dezvoltare.

Urmatoarele reprezinta elementele definitorii pentru un Centru de Evaluare/Dezvoltare:

  • Mai multi candidati sunt evaluati impreuna, facilitand astfel observarea comportamentului in grup si a reactiilor interpersonale.
  • Fiecare candidat este evaluat de mai multi evaluatori („asessors”), ceea ce elimina subiectivitatea din proces.
  • Evaluarea se face pe baza mai multor criterii predefinite, ceea ce face ca această metodă sa fie mai obiectiva si mai complexa, comparativ cu metodele uzuale de evaluare.
  • Sunt folosite mai multe tipuri de instrumente de evaluare. Ca urmare, se largeste perspectiva asupra comportamentului participantilor manifestat in ipostaze diferite (activitatea dintr-un centru de evaluare implica simulări, exercitii de grup, studii de caz, interviuri si teste de personalitate).
  • Toate rezultatele evaluarii sunt integrate intr-un raport complex, in care sunt prezentate, pentru fiecare competenta, punctele forte si domeniile de dezvoltare ale fiecarui candidat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s