Verificarea angajatului prin social media

Este important ca procesul de culegere a informatiilor cu privire la candidati sa fie realizat cu extrema precautie si cu respectarea limitelor legale. In acest sens, trebuie avute in vedere, in principiu, prevederile art. 29 (privind verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea) din Legea 53/2003 – Codul Muncii, republicata, precum si ale Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Dezvoltarea fulminanta din ultimii ani a retelelor de socializare a deschis si o serie de discutii privind legitimitatea utilizarii datelor disponibile pe astfel de platforme de catre angajatori, in cautarea viitorilor salariati. Experienta practica a relevat aspecte importante care trebuie tratate cu atentie sporita atunci cand vine vorba de culegerea unor informatii suplimentare legate de candidatii deja inscrisi sau de alegerea de catre angajator a unor potentiali candidati prin astfel de mijloace:

Accesarea si utilizarea datelor postate pe platformele de socializare ar trebui sa se circumscrie principiului existentei acordului candidatului. Astfel, exista riscul ca folosirea informatiilor personale postate pe profilul utilizatorului sa fie considerate ca incalcand legislatia privind protectia datelor cu caracter personal (cel putin pentru lipsa acordului proprietarului datelor) si sa fie sanctionata de autoritatile competente sau sa atraga obligarea angajatorului la plata de daune catre persoana lezata care se adreseaza instantei de judecata.

images (1)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s