Amenzi pentru incalcarea drepturilor angajatilor

Unele dintre cele mai mari amenzi stabilite de Codul muncii sunt prevazute pentru angajatorii care folosesc forta de munca “la negru”, adica salariati care nu sunt angajati cu forme legale. Primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca este sanctionata cu amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

O amenda de pana la 10.000 de lei, dar nu mai mica de 5.000 de lei pot primi si angajatorii care incalca prevederile legale in ceea ce priveste acordarea zilelor libere cu ocazia sarbatorilor legale.

O amenda de pana la 5.000 de lei poate fi aplicata si pentru neacordarea indemnizatiei prevazute de normele legale, in cazul in care angajatorul isi intrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca.

Legislatia muncii ii obliga pe angajatori sa acorde salariatilor un repaus saptamanal in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Incalcarea acestei prevederi poate fi sanctionata cu amenda de de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Tot 3.000 de lei amenda pot primi maxim si angajatorii care impiedica salariatii sa participe la greva sau care ii obliga sa munceasca in timpul grevei.

Angajatorii pot fi amendati cu pana la 3.000 de lei daca refuza sa inregistreze demisiile salariatilor sau daca incalca prevederile art. 27 din Codul muncii, care stabileste ca o persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci, dar si ca solicitarea, la angajare, a testelor de graviditate este interzisa.

Legislatia muncii ii obliga pe angajatori sa tina evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si sa supuna controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat, cei care nu se achita de aceasta obligatie fiind pasibili de o amenda cuprinsa intre 1.500 si 3.000 de lei.

De asemenea, nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului minim brut pe tara este sanctionata cu amenda de la 300 lei la 2.000 lei.

2.000 de lei este amenda maxima si pentru angajatorii care nu ofera salariatului, inainte de inceperea activitatii, un exemplar al contractului individual de munca, in timp ce pentru refuzul angajatorului de a elibera unui salariat sau unui fost salariat un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, amenda este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s