Perioada de proba

Codul muncii instituie posibilitatea verificarii aptitudinilor salariatului prin stabilirea, la incheierea contractului individual de munca pe durata nedeterminata, a unei perioade de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

In cazul contractelor individuale de munca pe durata determinata se poate stabili o perioada de proba maxima cuprinsa intre 5 zile lucratoare si 45 de zile lucratoare, in functie de durata contractului si functia ocupata de salariat.
Perioadele de proba maxime in cazul contractelor individuale de munca, incheiate pe durata nedeterminata, au crescut, incepand cu data de 30.04.2011, de la 30 la 90 de zile calendaristice in cazul functiilor de executie si de la 90 la 120 de zile calendaristice in cazul functiilor de conducere. In cazul muncitorilor necalificati, pana la aceasta data, perioada de proba avea un caracter exceptional si nu putea dura mai mult de 5 zile lucratoare. In prezent acestora li se aplica regulile generale cu privire la perioada de proba corespunzatoare functiilor de executie (maxim 90 de zile calendaristice).

In ceea ce priveste persoanele cu handicap, verificarea aptitudinilor profesionale se realizeaza exclusiv printr-o perioada de proba de maximum 30 de zile calendaristice, conform Codului muncii. Aceasta prevedere este insa contrazisa de o prevedere a Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, potrivit careia aceste persoane beneficiaza de dreptul la o perioada de proba de cel putin 45 de zile lucratoare.

Codul muncii prevede expres faptul ca pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern si in contractul individual de munca.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s