Orele suplimentare

In masura in care se efectueaza ore suplimentare, ca regula, durata maxima legala a timpului de lucru nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, luand in calcul o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, 6 luni sau maxim 12 luni, daca aceasta posibilitate este prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil. Efectuarea de ore suplimentare peste aceasta limita este permisa numai in situatii de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

In plus, legiuitorul instituie interdictia efectuarii de ore suplimentare pentru anumite categorii de angajati precum: tinerii in varsta de pana la 18 ani, cei al caror program de lucru s-a redus ca urmare a conditiilor de munca, cei al caror program de munca s-a redus de la 5 la 4 zile, angajatii cu timp partial.

Pentru nerespectarea dispozitiilor legale privind munca suplimentara, respectiv pentru prestarea orelor suplimentare cu depasirea duratei de 48 de ore/ saptamana, raportat la una dintre perioadele de referinta de mai sus, sau pentru prestarea de ore suplimentare de catre salariatii fata de care dispozitiile legale instituie interdictii, societatea risca o amenda contraventionala intre 1.500 si 3.000 de lei.
Prestarea de ore suplimentare peste limita legala nu absolva angajatorul de obligatia compensarii acestora, in una dintre modalitatile prevazute mai jos.

Compensare
Angajatorul este obligat la compensarea orelor suplimentare, fie prin acordarea de ore libere platite salariatului in urmatoarele 60 de zile, fie prin compensarea acestora cu un spor la salariu, potrivit prevederilor contractului colectiv de munca aplicabil sau regulamentului intern, spor care nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Plata orelor suplimentare se calculeaza si se plateste dupa urmatoarea formula:

salariul de baza/ nr. de ore normale din luna x nr. ore suplimentare x 175/100

Dovada orelor suplimentare
In principiu, dovada orelor suplimentare se face prin condica de prezenta sau prin contorizarea orelor de intrare si iesire din unitate in sistem electronic. In ambele situatii, orele de munca prestate se transpun in fisa de pontaj ce sta la baza compensarii orelor suplimentare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s