Negocierea colectiva

La nivel de unitate negocierea colectiva reprezinta instrumentul prin care angajatorul si reprezentantii angajatilor, constand in organizatii sindicale sau reprezentanti alesi, dezbat drepturile si obligatiile care decurg din relatiile de munca.

Negocierea colectiva este obligatorie pentru unitatile care au cel putin 21 de angajati. Unitatile cu mai putini angajati nu au obligatia negocierii colective.

Participantii la negocierea colectiva
1. Angajatorul este reprezentat in cadrul negocierii colective  de catre organul de conducere, stabilit prin lege, statut ori regulament de functionare.

2. Angajatii sunt reprezentati de catre sindicatul legal constituit si reprezentativ sau de catre reprezentantii alesi. Sindicatul este reprezentativ la nivelul unei unitati daca jumatate plus unu dintre angajatii unitatii in cauza sunt membri ai acestuia. In cazul in care niciun sindicat nu a dobandit reprezentativitate la nivelul unitatii, angajatii isi vor alege reprezentantii.
Alegerea reprezentantilor se poate desfasura chiar daca la nivelul unitatii sunt constituite unul sau mai multe sindicate nereprezentative.La alegerea reprezentantilor angajatilor vor participa atat salariatii nesindicalizati, cat si cei care sunt membri ai sindicatelor nereprezentative.

In cazul in care la nivelul unitatii exista un sindicat nereprezentativ care nu este afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, angajatii vor fi reprezentati la negocierea colectiva doar de reprezentantii lor alesi. Daca sindicatul nereprezentativ la nivelul unitatii este afiliat la o asemenea federatie sindicala, aceasta va participa la negocierea colectiva, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, alaturi de reprezentantii alesi ai angajatilor.
In acest ultim caz, angajatii sindicalizati vor fi dublu reprezentanti in negocierea colectiva, atat de catre reprezentantii alesi, cat si de catre federatia sindicala.

Reglementarea reprezentarii angajatilor la negocierea colectiva cuprinsa in Legea nr. 62/2011 a dialogului social.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s