Femeile atractive nu ar trebui sa-si puna poza in CV

Studiile au aratat ca femeile frumoase au sanse mai mari sa fie promovate decat cele, hai sa le zicem asa, comune. Asta deoarece oamenii – in special barbatii – ii asociaza frumusetii fizice si alte calitati, chiar daca in realitate acestea lipsesc. 

Astfel, femeile atractive ar trebui sa aiba un avantaj la interviurile pentru joburi.

Cercetatorii israelieni Bradley Ruffle, de la Universitatea Ben-Gurion, si Ze’ev Shtudiner, de la Ariel University Centre, s-au uitat la ce se intampla atunci cand vanatorii de joburi includ pozele cu ei insisi in CV-uri. Acesta este aproape un standard in Europa si Asia.

Cei doi au trimis CV-uri fictive la peste 2.500 de angajatori. Pentru fiecare post disponibil, au trimis doua CV-uri similare, doar ca intr-unul aparea poza unei femei frumoase sau barbat atractiv, iar celalalt era fara imagine.

In cazul CV-urilor care au inclus poze cu barbati atractivi, sansa ca aplicantii sa fie chemati la interviu a fost mai mare. Cei doi cercetatori recomanda: daca nu esti un barbat atractiv, mai bine nu incluzi o imagine cu tine in CV.

Insa in cazul femeilor rezultatele au fost oarecum neasteptate. CV-urile in care cercetatorii au inclus poze cu femei atractive au avut mai putin succes. Studiul arata ca atunci cand aplica direct la companii, o femeie frumoasa trebuie sa trimita in medie 10 CV-uri cu poza pentru a obtine un interviu. Pentru CV-ul fara imagine media este de sapte trimiteri.

Intr-o prima faza, profesorul Ruffle a crezut ca este vorba de vechea „ipoteza a blondei-proaste”, adica oamenii tind sa presupuna ca femeile frumoase sunt mai putin inzestrate intelectual. Problema este insa in alta parte. Cercetatorii au aflat ca 93% dintre managerii de resurse umane din firmele luate la intamplare pentru studiu erau femei. Concluzia celor doi oameni de stiinta: vechea gelozie existenta intre doamne si domnisoare continua sa existe, astfel femeile frumoase sunt discriminate.

Sfatul lui Bradley Ruffle: daca esti o femeie atractiva mai bine nu incluzi o poza in CV. De fapt el incurajeaza practica de a nu include imagini deloc in CV.

Voi ce parere aveti despre acest sfat?

http://www.manager.ro/articole/resurse-umane/femeile-atractive-nu-ar-trebui-sa-si-puna-poza-in-cv-17747.html

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s